Rheingau and Rheinhessen: Wine life

I don't want to trivialise alcohol consumption. But if I want to talk about the region in which I now live, I can't avoid wine and what goes with it. Slowly but steady, I am absorbing the knowledge and information about the way of life in this region. The following are personal impressions and supplied without liability; please understand and correct if necessary.

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I'm beginning to understand the regions (plural!) here and what they are called. I learnt that Mainz is in Rheinhessen. This is very misleading, as Mainz is also in Rhineland-Palatinate (a german state, Hesse is another state). The Rheingau is its neighbour and is actually in Hesse. Just mentioning things rarely helps me understanding and picturing things so here is a map of german wine-growing areas on Wikipedia: map. Rheinhessen and Rheingau are marked there. Maps are very helpful so I recommend taking a quick look.

When the days get longer and the temperatures rise, there are wine festivals everywhere. And when I say everywhere, I'm not exaggerating. There's one happening every weekend. There are so many wineries around!

Without being able to make a geographical mapping of what belongs where or where it comes from - important for wine or grape juice: Spundekäs. Spundekäs is made out of cream cheese and our favourite way to eat it is with crispy salted pretzels. If it is not at home but outside our home, we love to sit on an ale-bench in a Straußenwirtschaft in the warm sunlight. It does have its own charm.

I have brought along a few photos of wine events I have attended. A little insight into my wine life in the Rheingau and Rheinhessen.

Straußenwirtschaft is tidied up as it had rained shortly before

Wikipedia is great: The (german) article about Spundekäs says that it's coming from northern Rheinhessen. „Straußenwirtschaft“ seems to be a term from Rheinhessen, though I have seen it in Rheingau as well.


Photo 1+2
Camera + lens: Minolta Dynax 7000i + Minolta AF 50 mm f/1.4
Film: ILFORD FP4 PLUS
Development + scan: ON FILM LAB

Photo 3
Camera + lens: Olympus XA2
Film: Kodak Gold 200
Development + scan: ON FILM LAB

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6 Replies to “Rheingau und Rheinhessen: Weinleben”

  1. In der nahen Ahreifel kennt man den Begriff Straußenwirtschaft auch.
    Sie ist das Weinanbaugebiet der Eifel.

    Ich persönlich mag so gar keinen Wein. Aber Federweißen trinke ich dafür sehr gerne *jamjam*

    LG Frauke

    Reply

    1. Der Begriff scheint doch recht verbreitet zu sein. Ich glaube Richtung Freiburg nennt man es wiederum Besenwirtschaft. Für mich ist alles neu 😀
      Ich habe gerade in der tatsächlich schlauen Karte nachgeschaut – ich gehe mal aus, dass das Gebiet um die Ahr dann die von dir genannte Ahreifel ist.

      Wein ist auch nicht so ganz mein Fall. Federweißer oder ein Traubensaft ist dann schon eher meins 😀

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  2. Der Begriff Straußenwirtschaft ist tatsächlich noch bis in meine Heimat Mittelhessen ein Begriff. Spundenkäs dagegen nicht mehr – oder ich habe das Wort im Laufe der Jahre einfach vergessen.

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    1. Wie interessant zu sehen, wie groß der Radius der jeweiligen Begriffe gehen – in der Annahme, dass du das Wort nicht vergessen hast. Ich behaupte mal sehr selbstsicher, dass man so ein Wort nicht vergisst, genauso wenig wie Obazda 😀

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  3. Wie schön – mein Mainzer Herzlein freut sich und jetzt möchte ich gerne ein Glas kühlen Riesling und nen Spundekäs. Ganz liebe Grüße, Sabine

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    1. Hallo Sabine – es freut mich, dass ich ein wenig Mainzgefühl zu dir bringen konnte. Und da wir vom Spundekäs schreiben… bei nächster Gelegenheit muss ich mir wohl auch wieder einen holen. Liebe Grüße zurück!

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